Hoppa till innehållet
6 november 2018

Tips för vinterförvaring av gräsklippare.

Tips för vinterförvaring av gräsklippare. Gräsklipparsäsongen börjar lida mot sitt slut och det är dags att ställa undan gräsklipparen. Här tipsar vi om vad man ska tänka på inför årets sista klippning av gräsmattan och innan man ställer undan sin gräsklippare för vintern.

 

Om man planerar säsongens sista klippning rätt ökar chansen att få en frisk trädgård till våren. Klipp inte gräsmattan för kort då det behövs ett visst skydd under snön för att undvika att gräsmattan tar skada. Lämna inte heller gräset för långt då det kan ge upphov till svamp- och mögelangrepp eller kala fläckar i mattan. Rekommenderad längd inför vintern är cirka 4-6 centimeter.

– När det gäller gräsklipparen finns en del enkla saker man kan göra i slutet av klippsäsongen för att ta hand om den på bästa sätt och även minska miljöpåverkan under vinterförvaringen. Om man funderar på att skaffa en ny gräsklippare är det också perfekt köpläge nu under hösten, då försäljarna gärna vill tömma sina lager och ofta erbjuder rabatter.

Töm tanken

Om man använder vanlig bensin i gräsklipparen är det bästa för såväl gräsklipparen som för miljön att köra slut på bränslet vid sista klippningen. Står bensinen kvar i tanken under vintern kan det även bli svårare att få igång gräsklipparen nästa år. Använder man istället alkylatbensin eller bränslestabiliseringsmedel i bensinen är det inte lika viktigt att köra tanken tom. Alkylatbensin är att föredra för alla småmotorer. Låt inte heller bränsle bli stående i en bensindunk under vintern, då även det ger upphov till onödigt läckage av bensinångor. Vanlig bensin som stått över vintern är inte heller färsk när våren kommer.

Service och underhåll

Om man räknar med att behöva serva sin gräsklippare inför nästa säsong är det en bra idé att lämna in den till en verkstad redan under hösten, för att undvika vårens kötider. Dessutom så mår motorn bättre med fräsch motorolja än gammal smutsig olja. Är gräsklipparen i gott skick räcker det med en grundlig rengöring efter sista klippningen. Det underlättar uppstarten av gräsklipparen nästa vår. Viktigast är att ta bort gräsrester som fastnat i klippdäck och runt avgasröret och under fläktkåpan samt vid förgasarens reglage. Efter rengöringen kan maskinen sprayas med fuktutdrivande medel som finns att köpa på bensinstationen eller servande fackhandeln.


Fler nyheter

NY STUDIE: ROBOTGRÄSKLIPPARE BÄTTRE FÖR BIOLOGISK MÅNGFALD
NY STUDIE: ROBOTGRÄSKLIPPARE BÄTTRE FÖR BIOLOGISK MÅNGFALD
28 maj 2023:

När det kommer till biologisk mångfald i gräsmattor ger robotgräsklippare bättre resultat än vanliga gräsklippare med uppsamlare. Det visar...

Lördagsöppet
Lördagsöppet
24 apr 2023:

LÖRDAGSÖPPET!  MÅNDAG-FREDAG 9-17 LÖRDAG 10-14 SÖNDAG STÄNGT

MSA 160 & MSA 220 TILL KAMPANJPRIS
MSA 160 & MSA 220 TILL KAMPANJPRIS
13 mar 2023:

Våren är på ingång och vi har kampanj på Stihls batteridrivna motorsågar!  Båda motorsågarna tillhör Stihls AP-system som går att kombinera...


By Formsmedjan. Powered by Yago